Begrotingstabellen De Bleeker getuigen: belofte premier De Croo over structureel tekort van 2,9% in 2023 blijkt vals

Door Sander Loones op 14 november 2022, over deze onderwerpen: 2/ Fiscaliteit - begroting

“Hoe zou uw baas reageren wanneer jij er 2,5 miljard euro naast zit? Dat is nochtans wat de regering De Croo vandaag presteert”, achterhaalde N-VA Kamerlid Sander Loones. “Premier De Croo communiceerde dus onjuiste cijfers bij zijn State of the Union”.

Na zware begrotingsbesprekingen probeerde premier De Croo de schijn hoog te houden. Met zijn State of the Union maakte hij zich sterk dat het begrotingstekort structureel zou dalen naar - 2,9% in 2023. Dat beloofde hij aan het parlement én tijdens een aparte persconferentie én vervolgens ook aan de Europese commissie.

“Maar nu blijkt uit de begrotingstabellen van staatssecretaris De Bleeker dat het structurele tekort - 3,4% zal zijn volgend jaar. Niet het beloofde 16,8 miljard (- 2,9%) structureel tekort, maar wel 19,4 miljard euro (- 3,4%). Dus nóg 2,5 miljard éxtra in het rood”, ontdekte Loones in de tabellen. “Nu wordt duidelijk waarom De Croo geen detailcijfers wilde geven aan het parlement en we ook de notificaties niet te zien kregen”.

Vivaldi slaagt er zo in om slechter te eindigen dan ze begonnen is. De topambtenaren van het monitoringcomité becijferden dat het structureel tekort 17,4 miljard (- 3%) zou zijn bij ongewijzigd beleid. Na haar begrotingsconclaaf tikt Vivaldi dus af op 19,4 miljard (- 3,4%). “Wat heeft de regering De Croo eigenlijk zitten doen tijdens die nachtenlange begrotingsdiscussies?” 

De regering beloofde verder dat de schuldgraad zou stabiliseren. “Maar ook dat is niet juist”, merkt Loones op. "Uit de tabellen blijkt de schuld opnieuw te stijgen naar 109,4%. Daardoor zullen de interestlasten in 2023 verder exploderen tot 8,2 miljard euro, terwijl eerder dit jaar nog werd uitgegaan van net geen 7 miljard. Maar zelfs dat houdt de PS niet tegen om te pleiten voor nog meer schulden…”

Wat dringend moet gebeuren? “‘Het wordt tijd dat de regering het parlement serieus neemt en eerlijk communiceert", benadrukt Loones. “En dat ze eindelijk begint te hervormen, hervormen, hervormen. Het Europese strafbankje lonkt omdat de PS alles afblokt en ook de groene facturen blijven stijgen. De Croo zou beter zijn regering activeren, in plaats van zich te verschuilen achter foute cijfers."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is