België dreigt 850 miljoen Europese steun mis te lopen door uitblijven hervormingen

Door Sander Loones op 23 november 2022, over deze onderwerpen: Federale begroting
Sander Loones

“Omdat Vivaldi haar beloftes breekt en de pensioenen niet grondig hervormt, dreigen we 850 miljoen Europese steun mis te lopen”, merkt Kamerlid Sander Loones op. Dat bleek vandaag tijdens de besprekingen in de Kamer waar de Europese Commissie haar analyse van de Belgische begroting kwam toelichten. “We kregen al te weinig Europese steun en dat wordt mogelijk dus nog heel wat minder. De regering-De Croo kost ons geld”, vat Loones samen. 

De Europese Unie werkte een relancefonds uit in het kader van de COVID-crisis. De Nationale Bank becijferde eerder dat België eigenlijk aanspraak had moeten kunnen maken op 12 miljard euro uit dat fonds. “Maar tijdens de onderhandelingen haalde Alexander De Croo maar 4,5 miljard binnen”, brengt Loones in herinnering. “En dat dreigt nu dus nog 850 miljoen euro minder te worden.”

Pijnlijke budgettaire gevolgen

Om de Europese steun te kunnen ontvangen, moeten immers eerst een aantal hervormingen worden doorgevoerd. Loones: “Vivaldi beloofde om de pensioenen te hervormen tegen eind 2021, maar daar lijkt niets van in huis te komen. Integendeel, de pensioenkost is door deze regering met 2 miljard gestegen. De regering-De Croo doet niet wat ze aan Europa beloofde. En dat dreigt nu dus zeer pijnlijke budgettaire gevolgen te hebben.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is