ECB promopraatjes? Neen, bedankt.

Door Sander Loones op 22 november 2016, over deze onderwerpen: Euro en EMU (Economische Monetaire Unie), Europees beleid, QE (Kwantitatieve Geldverruiming)

Meneer Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank nam vandaag deel aan het debat over het monetaire beleid van de ECB. Zijn tussenkomst stelde me teleur, zijn promotiepraatje hebben we immers al genoeg gehoord. Mensen hebben hebben geen nood aan promopraat, maar hebben wel recht op uitleg. Uitleg over wat de Europese instellingen allemaal doen. En ze hebben recht die uitleg in zeer klare taal te krijgen, in een taal die we allemaal begrijpen.

Want op vele plaatsen waar ik kom, stel ik vast dat niet iedereen begrijpt wat de gevolgen zijn van het lakse monetaire beleid van de ECB. Niet iedereen ziet wat de precieze gevolgen zijn wanneer de ECB massaal geld print en er een ultralage rente doorduwt.

Ja, de meeste mensen zien dat hun spaargeld niets meer op brengt. Maar weet ook iedereen dat door het ECB-beleid ook hun pensioen in gevaar komt? Weten ze dat ECB de ongelijkheid tussen mensen niet verlaagt, maar net enorm verhoogt ? Weten mensen dat dit beleid de groei van onze productiviteit tegenhoudt en dat het dus hun koopkracht tegenhoudt en aantast?

Daar moeten we iets aan doen. We moeten eenieder opnieuw leren wat met hun geld gebeurt. Want vandaag moeten ze vooral leergeld betalen in het monetaire spelletje van Mario Draghi. Monetair beleid is veel te belangrijk om enkel aan economen over te laten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is