Eenheid in verscheidenheid.

Door Sander Loones op 19 april 2018, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid


Eenheid in verscheidenheid. Dat is de slogan van de Europese Unie

Sommigen benadrukken vooral de Eenheid. We moeten allemaal hetzelfde gaan doen. Lidstaten moeten hun eigenheid overstijgen. De verscheidenheid is een zwakte. En we moeten er al zeker voor zorgen dat er geen concurrentie kan spelen tussen landen.

Het tegendeel is waar. Onze Europese beschaving onderscheidt zich van andere omdat wij doorheen onze geschiedenis rivaliteit en competitie hebben gezien tussen koninkrijken, prinsdommen, stadsstaten,... En in hun concurrentie deden zij Europa bloeien. Competitie maakte het ‘Europese mirakel’ mogelijk. 

Onze Europese beschaving creëerde zo steden en handelsnetwerken, scholen en universiteiten, de ontwikkeling van de rechtsstaat, de bloei van filosofie en van de wetenschap, kunst en literatuur,en een ongeziene economische vooruitgang. 

Niet ondanks onze politieke fragmentatie, maar net dankzij onze verscheidenheid. Omdat we verschillend zijn. Dankzij gezonde concurrentie.

Onze diversiteit is onze sterkte, niet onze zwakte. En we moeten die koesteren, zeker omdat we in een geglobaliseerde wereld zitten.

De Europese concurrentie en het toezicht op het correct volgen van de concurrentieregels zorgen er net voor dat onze ondernemingen innoveren, sterk worden. Op de toppen van hun tegen gaan staan.

Dat maakt van het Europees mededingingsbeleid het hart van onze Europese samenwerking, het hart van ons Europees mirakel.

Laat ons dat vieren. En laat ons niet schikken naar enige opgelegde drang tot gelijkheid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is