Geen speciale voordelen voor multinationals

Door Sander Loones op 15 september 2016, over deze onderwerpen: Eerlijke mededinging, Europees beleid, Fiscaliteit en Luxleaks

Vandaag sprak ik mijn bewondering uit voor Europees commissaris Vestager. Vriend of vijand moet het immers toegeven: het vergt lef om een iconische multinational zoals Apple in het vizier nemen. En net dat heeft zij recent gedaan door de te oordelen dat Apple alsnog 13 miljard euro aan achterstallige belastingen moet betalen. In verleden zou Apple immers maar 0,005 procent belasting hebben betaald.

Er kwam veel kritiek op de beslissing van Vestager, o.a. van haar voorganger Neelie Kroes. De Commissie hoort zich inderdaad niet bezig te houden met belastingbeleid. Dat is de soevereine bevoegdheid van de lidstaten. Elke poging van de Europese Commissie om aan fiscaal beleid te doen, om Europese belastingen in te voeren rechtstreeks of via omwegen lijkt mij dan ook absoluut te mijden. De realiteit is dat voor zo’n beleid geen draagvlak voor bestaat bij de Europese bevolking.

Maar waar wij wél onze volle steun voor moeten uitspreken, is over aanpak van ongeoorloofde staatssteun aan bepaalde, geselecteerde bedrijven.

In een echt vrije markt zijn immers de consumenten de baas. Zij beslissen welke producten ze kopen, welke diensten ze willen. Zij bepalen op die manier wat en hoeveel wordt gemaakt. Zij beslissen of een ondernemer winst maakt of verlies. Het kan niet dat politici winnaars en verliezers kiezen, of dat bedrijven door handig lobbywerk speciale voordelen bekomen. Het is goed dat Vestager dat duidelijk maakt dat multinationals niet meer mogen dan kleinere bedrijven.

Wat is nu de volgende stap? Apple gaf reeds aan in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de Europese commissie. Het is niet aan dit Parlement om het vonnis over Apple te vellen, maar aan het Hof van Justitie. Ik ben alvast benieuwd naar het arrest. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is