Onze visserij koesteren

Door Sander Loones op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: Algemene West-Vlaamse, De Vlaamse Kust, Economie, Europees beleid

Onze visserij koesteren

Leve onze Vlaamse vissers! Stoere mannen, sterke karakters. Maar bovenal ook: ondernemers die eerlijk hun boterham willen verdienen.

Ik was vorige week in Nieuwpoort, ’s ochtends vroeg, voor een bezoek aan de vismijn. Een fenomenale ervaring. De vissersboten die binnenvaren met hun vangst: dagverse vis en onze heerlijke grijze garnalen natuurlijk.

Ik sprak er met onze vissers. En je voelt hun liefde voor het vak; de passie voor de zee. 

Tegelijk voel je ook de bezorgdheid. De vissers doen grote inspanningen. Op hun boten zie je duidelijk dat er geïnvesteerd wordt: in efficiëntere motoren, aangepaste netten, de sumwing, boomkor met rolsloffen... Het doel? Omschakelen naar een meer duurzame visserij.

Maar onze vissers verwachten dat daar ook iets tegenover staat. En terecht. Zij verdienen een duidelijk toekomstperspectief. Dit Noordzeeplan is daarom belangrijk, maar er is meer nodig. De Brexit, de pulskor, de aanlandplicht,... allemaal dossiers die het voortbestaan van onze visserij bedreigen. Laat ons die ook aanpakken en onze kleinschalige visserij koesteren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is