Vijf Europese voorzitters pleiten voor meer en meer Europa

Door Sander Loones op 16 december 2015, over deze onderwerpen: CMU (Kapitaal Markten Unie), Euro en EMU (Economische Monetaire Unie), Euro en EMU (Europese Monetaire Unie)

In het zogenaamde Verslag van de vijf voorzitters (Voorzitters Europese Raad, Europese Commissie, Europese Centrale Bank, Eurogroep, Europees parlement) worden voorstellen geformuleerd om de Europese Monetaire Unie (EMU) verder uit te werken.

Mijn tussenkomst hierover in het Europees parlement:

 

 

Helaas gaat het verslag uit van een achterhaalde filosofie. De keuze voor een europese belastings-unie, een transfer-unie, een nieuwe politieke unie, enzoverder enzovoort. Dat is niet waar Europeanen op zitten te wachten. Integendeel, ze hebben er genoeg van. Groot Brittannië discussieert over de Brexit. De Denen verwerpen het justitiebeleid. In Frankrijk heeft het FN nog nooit zo veel stemmen gehaald. En in Oost-Europa broeit de opstand tegen Europa. Het is de Europese constante. Dreigen met méér Europa of anders wacht ons allen de totale ondergang. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zal werken. België heeft het al eens geprobeerd, zo'n federale Unie met transfers en gebrek aan democratische steun. Het werkt niet. De oplossing ligt op een ander vlak. Door eenieder echt verantwoordelijk maken, Europese instellingen én ook de lidstaten, kunnen we echte stappen vooruit zetten. Dat vraagt ook dat we de no-bailout regel van Verdrag van Maastricht herstellen. Om de euro veilig te stellen, zonder steeds nieuwe instellingen, nieuwe bevoegdheden, nieuwe belastingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is