België is dé schuldenkampioen van Europa

Door Sander Loones op 4 mei 2023
Sander Loones

Het regent slechte cijfers voor de regering-De Croo. De ’Sovereign Debt Index’ van vermogensbeheerder Janus Henderson ontmaskert België als dé schuldenkampioen van Europa in verhouding tot het aantal inwoners. “België is ook het enige hoge-schuldenland dat zijn staatsschuld niet afbouwt”, achterhaalde Kamerlid Sander Loones. 

Elke inwoner van België torst een staatsschuld van 48.199 euro staatsschuld. Daarmee scoort België het allerslechtste van alle Europese landen. Wat nog erger is? De regering-De Croo blijft maar schulden opstapelen. Loones: "Binnen de EU zijn er vijf landen met een gigantische staatsschuld. Maar Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk zijn hun schulden wél aan het afbouwen, alleen België niet. Als enige laat België de schulden verder exploderen.”

Alleen België blijft achteruitgaan

Dat achterhaalde Sander Loones uit cijfers van de Europese Commissie. Alle EU-landen moeten deze week hun stabiliteitsprogramma indienen. Sander dook in de cijfers en stelde vast dat België het enige hoge-schuldenland is dat verder achteruit gaat. “Nu de intresten stijgen, lijkt iedereen te beseffen dat ze hun schulden moeten afbouwen. Alleen de regering-De Croo niet, die blijft maar extra schulden opstapelen. Totaal onverantwoord”, besluit Sander Loones.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is