Vivaldi besliste 1,75 miljard euro aan extra begrotingsinspanning voor 2023 en 2024. “Een oefening van 0,3 procent gespreid dan nog over twee jaar tijd. Terwijl het IMF, de EU-commissie en het planbureau waarschuwen dat het tekort élk jaar met 1 procent zou moeten verbeteren om de begroting op orde te zetten, de staatsschuld te stabiliseren en een Europese veroordeling te vermijden”, merkt Loones op. “De cijfers stellen dus niet gerust. Met de regering-De Croo ben je niet zeker over uw pensioen, weten we niet of er straks nog geld zal zijn om te investeren in veiligheid, gezondheidszorg, … En als er een nieuwe crisis zou komen, gaan we helemaal kopje onder.”

Over hervorming arbeidsmarktbeleid wordt niet meer gesproken

“Waarom zorgt Vivaldi er niet voor dat iedereen die kan werken ook effectief begint te werken, vooral in Wallonië en Brussel”, stelt Loones zich de vraag. “80 procent tewerkstellingsgraad zou 14 miljard euro verschil maken. Maar over een serieuze hervorming van de arbeidsmarkt wordt zelfs niet meer gesproken binnen Vivaldi. Intussen smeken onze ondernemingen om extra maatregelen. Ze worden nog altijd in de steek gelaten omdat de PS blokkeert.”

Klopt de rekening?

“We hebben nood aan structurele besparingen, maar ik zie toch opnieuw heel wat eenmalige ingrepen”, analyseert Loones. “Bovendien worden nog eens 900 miljoen euro nieuwe uitgaven aangekondigd. En rekent Vivaldi op meer dan 600 miljoen eenmalige inkomsten uit intresten op bevroren Russische tegoeden. Hoe realistisch is dat allemaal?” Intussen worden opnieuw meer dan 600 miljoen nieuwe belastingen ingevoerd. “En de extra belasting op multinationals? Verschillende experten denken dat die zeker geen 634 miljoen zal opbrengen.”

Niets meer onder controle

Vivaldi spreekt van een begrotingscontrole. “Maar De Croo heeft helemaal niets onder controle”, vat Loones samen. “De federale regering zou beter een voorbeeld nemen aan de Vlaamse. Dat is de enige overheid in dit land die straks terug een begroting in evenwicht zal kunnen voorleggen.”