Brexit-debat heeft nood aan realisme

Door Sander Loones op 4 oktober 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit, Europees Parlement, Europese Commissie
Brexit-debat

Het Europees Parlement debatteert opnieuw over de brexit-onderhandelingen. "Die debatten leveren in de media altijd leuke beelden op, maar weinig resultaat", betreurt Europees Parlementslid Sander Loones. "Het Parlement moet inzetten op een rechtszekere transitieregeling en een correcte deal met het Verenigd Koninkrijk. Dat is niet enkel belangrijk voor de Britten, maar vooral ook voor Vlaanderen."

Transparantie over de brexit-onderhandelingen geven, is belangrijk. De toekomst van de EU en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk moeten het voorwerp zijn van een democratisch debat, niet van bureaucratische achterkamerpolitiek. "Onze Europese burgers en ondernemingen zitten niet te wachten op een politieke show. Zij verwachten resultaten en een goed akkoord", benadrukt Loones. "Het zou iedereen sieren vooral daar zijn energie in te investeren."

Op het partijcongres van de Britse Conservatieven is volgens Loones alvast een toenemende realiteitszin merkbaar. “De Britten lijken pragmatischer te worden. Dat keert terug in vele gesprekken die ik hier heb met politici en kabinetsmedewerkers. Ze beseffen dat ze na hun vertrek niet langer kunnen genieten van dezelfde Europese voordelen."

Correcte transitieperiode opzetten

Tegelijk lijken de traditionele partijen in het Europees Parlement hun hakken steeds dieper in het zand te zetten. "Laat ons toch eerlijk zijn met elkaar: wie gelooft nog dat een hele brexit-deal in detail onderhandeld kan worden tegen 2019? Een correcte transitieperiode opzetten kan wel nog. Het is net een goede zaak dat de Britten dat beginnen te beseffen. Zo'n transitiefase kan zekerheid bieden aan onze ondernemingen en tegelijk extra tijd vrijmaken voor de detailonderhandelingen. Maar dan mogen we geen tijd meer verliezen. Iedereen moet voluit gaan voor die correcte transitie."

Handel blijven drijven

De N-VA investeert al jaren in de relaties met het Verenigd Koninkrijk, en zal dat na de brexit ook blijven doen. Loones: "Ook na hun vertrek uit de EU zullen de Britten onze buren blijven, en zullen wij veel handel met hen blijven drijven. Dat is ook nodig, want duizenden jobs in Vlaanderen staan of vallen met die handel met Engeland. Bovendien schatten de Britten de historische en economische band met Vlaanderen naar waarde."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is