Burgerbevraging sluit af met bedroevende cijfers: slechts 0,2 % van doelgroep nam deel

Door Sander Loones op 7 juni 2022, over deze onderwerpen: Democratie
Sander Loones

Zondag werd de institutionele burgerbevraging van de regering-De Croo afgesloten. “Het is niet de "grote nationale brainstorm” geworden waar ministers Verlinden en Clarinval van hadden gedroomd”, stelt Kamerlid Sander Loones vast. "Slechts 0,2 procent van de doelgroep heeft deelgenomen. Een pover cijfer, mee gelet op het stevige prijskaartje van 2,1 miljoen euro."

De bevraging richtte zich op alle +16-jarigen. Minister Verlinden verklaarde trots dat er 75.000 antwoorden zijn binnengekomen. “Wat ze er niet bij zegt, is dat slechts 19.000 mensen zich geregistreerd hebben. En het werkelijke deelnamecijfer ligt nog lager. Uit eerdere cijfers bleek dat zo’n 25 procent na registratie afhaakten bij het zien van de complexe bevraging en geen enkele vraag beantwoordden”, stelt Sander Loones vast.

Een nieuwe farce

“Met dit resultaat doet de regering-De Croo het nog slechter dan de regering-Verhofstadt destijds”, vat Loones het pijnlijk samen. “Die lanceerde ook een burgerbevraging, die ook zo’n 2 miljoen euro kostte en die ook op enkele weken diende te worden beantwoord. Maar toen vulden 750.000 mensen de enquête nog effectief in.” De toenmalige CVP kwalificeerde de bevraging van Verhofstadt destijds als “een farce”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is