Na zware begrotingsbesprekingen probeerde premier De Croo de schijn hoog te houden. In zijn State of the Union maakte hij zich sterk dat het begrotingstekort structureel zou dalen naar min 2,9 procent in 2023. Dat beloofde hij aan het parlement én tijdens een aparte persconferentie én vervolgens ook aan de Europese Commissie.

Daarom kregen we geen cijfers

“Maar nu blijkt uit de begrotingstabellen van staatssecretaris De Bleeker dat het structurele tekort min 3,4 procent zal zijn volgend jaar, of 19,4 miljard euro. Dat is dus 2,5 miljard euro extra in het rood. “Nu wordt duidelijk waarom De Croo geen detailcijfers wilde geven aan het parlement en we ook de notificaties niet te zien kregen”, weet Sander Loones.

Slechter eindigen dan beginnen

Vivaldi slaagt er zo in om slechter te eindigen met haar begrotingsconclaaf dan ze begonnen is. “Het monitoringcomité becijferden een structureel tekort van 17,4 miljard euro bij ongewijzigd beleid. Na haar begrotingsconclaaf tikt Vivaldi af op een tekort van 19,4 miljard euro. “Wat heeft de regering-De Croo eigenlijk zitten doen tijdens die nachtenlange begrotingsdiscussies?”, vraagt Sander zich af. 

Interestlasten exploderen

De federale regering beloofde verder dat de schuldgraad zou stabiliseren. “Maar ook dat is niet juist”, merkt Loones op. "Uit de tabellen blijkt de schuld opnieuw te stijgen naar 109,4 procent. Daardoor zullen de interestlasten in 2023 verder exploderen tot 8,2 miljard euro, terwijl eerder dit jaar nog werd uitgegaan van net geen 7 miljard euro. Maar zelfs dat houdt de PS niet tegen om te pleiten voor nog meer schulden.”

Hervormen, hervormen, hervormen

“Het wordt tijd dat de federale regering het parlement serieus neemt en eerlijk communiceert", benadrukt Sander Loones. “En dat ze eindelijk begint te hervormen, hervormen, hervormen. Het Europese strafbankje lonkt omdat de PS alles afblokt en ook de groene facturen blijven stijgen. De Croo zou beter zijn regering activeren, in plaats van zich te verschuilen achter foute cijfers."