Fractievoorzitter Peter De Roover vorderde de premier naar de Kamer: “Wanneer blijkt dat een premier liegt over het belangrijkste document van het jaar, de begroting, dan spreekt het voor zich dat hij naar het parlement komt om zich te verantwoorden. Ofwel toont hij dan aan dat de berichten onjuist zijn, ofwel neemt hij zijn verantwoordelijkheid.”

In alle mogelijke bochten wringen

Maar de premier kwam niet opdagen én de meerderheidspartijen van de regering-De Croo wrongen zich in alle mogelijke bochten om een stemming over het al dan niet opvorderen van de eerste minister te verhinderen. Nochtans was dat van cruciaal belang, gezien de premier vanaf morgen in het buitenland verblijft.

Absoluut gebrek aan democratisch fatsoen

“Dat een premier in deze omstandigheden het parlement ontloopt, getuigt van een absoluut gebrek aan democratisch fatsoen. Dat voor een regering die de mond vol heeft van transparantie en nieuwe politieke cultuur. Het gaat hier over belastinggeld, de bevolking verdient antwoorden”, voegt Sander Loones daaraan toe.

Alle geloofwaardigheid kwijt

“Het feit dat de premier zich nu verstopt voor het parlement spreekt dan ook boekdelen”, besluit De Roover. “Als hij een goede uitleg had, dan was hij zeker gekomen. Hij beseft dat hij zwaar in de fout gegaan is. Hiermee is de regering alle geloofwaardigheid kwijt en ik zie dan ook niet in hoe ze nog verder kan functioneren.”