Europese lichtnormen te streng voor theaters en cultuurcentra

Door Sander Loones op 31 mei 2018, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Cultuur
podium

De Europese commissie wil hogere efficiëntienormen voor lampen en verlichtingsproducten. Vanaf 1 september 2020 zouden strengere standaarden gelden. Een goede evolutie, al brengen de strengere regels de theaters en cultuurcentra opzadelen met een gigantische kost. De sector vraagt een uitzonderingsstatuut. Europees parlementslid Sander Loones legt uit: “Onze cultuurcentra investeren nu al sterk in duurzaamheid. Zij gebruiken een mix van led- en andere duurzame lampen voor een goed evenwicht tussen efficiëntie, duurzaamheid en artistieke kwaliteit. Maar zelfs met die inspanningen voldoen zij nog niet aan de onhaalbare, strengere Europese normen. Het is goed om ambitieus te zijn, het moet ook realistisch blijven. De N-VA steunt dan ook de oproep voor een bijzondere regeling.”

Eerste belangrijke stap

De N-VA en haar ECR-fractie stelden een amendement voor in het Europees parlement. “En, goed nieuws! Ons amendement werd gesteund door een grote meerderheid van de Europese parlementsleden. Een eerste belangrijke stap. Nu is het aan de andere Europese instellingen om even veel gezond verstand te tonen en effectief een uitzonderingsregime voor onze theaters te behouden. Zo belonen we de theaters die inspanningen leveren én kunnen we blijven genieten van topproducties op topniveau. De steun van N-VA hebben ze alvast!”, besluit Sander Loones.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is