Eurozone moet geen transferunie worden

Door Sander Loones op 6 december 2017, over deze onderwerpen: Financiën, Europese Commissie

Volgende week vindt een Europese top plaats over de Europese en Monetaire Unie (EMU). Europees Raadvoorzitter Donald Tusk wil daar een versnelling hoger schakelen met financiële hervormingen. Maar de Europese Commissie lijkt er net op gebrand een aantal ideeën door te drukken waarover de lidstaten het allerminst eens zijn. “Ja, we moeten de eurozone versterken”, zegt Europarlementslid Sander Loones. “ Maar de Commissie moet het idee loslaten dat dit enkel kan door de oprichting van nieuwe instellingen of het betonneren van transfers.”

Geen tijd verspillen aan kansloze ideeën

De meningen van de lidstaten lijken op een aantal financiële thema’s naar elkaar toe te groeien. Maar dat geldt niet voor de vraag tot Europese belastingregels, een eurozonebudget of een Europese minister van Economie en Financiën. Net die drie punten zijn een speerpunt voor de Europese Commissie. De N-VA wil voorkomen dat deze kansloze ballonnetjes kostbare politieke tijd en energie opslorpen.

Verantwoordelijkheid lidstaten aanmoedigen

Sander Loones roept dan ook op tot oplossingen die de nationale verantwoordelijkheid van de lidstaten versterken: “De begrotingsregels vormen het fundament van de eurozone, maar het mag geen transferunie worden. Een eurozonebudget zou enkel de onverantwoordelijkheid aanmoedigen bij lidstaten. Ook een Europese minister van Economie en Financiën is zinloos. Daarvoor zijn de economieën van Europese landen te verschillend.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is