N-VA geeft horeca meer ademruimte

Door Sander Loones, Katrien Houtmeyers, Anneleen Van Bossuyt op 5 juni 2020, over deze onderwerpen: Horeca, Belastingen, Coronacrisis
Snel werk maken van versoepeling studentenarbeid

“Een algemene btw-verlaging van 21 naar 6 procent geeft onze restaurants, cafés en cateringdiensten de nodige ademruimte om deze crisis te overbruggen.” Kamerleden Sander Loones, Katrien Houtmeyers en Anneleen Van Bossuyt zijn blij dat het noodplan voor de horecasector is aangenomen. “Als N-VA-fractie hebben wij duidelijk onze stempel gedrukt op dit voorstel, met bijvoorbeeld een btw-verlaging en inspectiediensten die coachend zullen optreden.”

Maandag mag een groot deel van de horeca terug opstarten. Maar dat betekent niet dat daarmee alle problemen daarmee van de baan zijn. Daarom nam de Kamercommissie Economie vrijdag een noodplan voor de horecasector aan. 

Noodplan met N-VA-stempel

Dat noodplan draagt een duidelijke N-VA-stempel, zegt Kamerlid Houtmeyers. “Met bijvoorbeeld een btw-verlaging en inspectiediensten die coachend zullen optreden. We hopen dat de regering dit voorstel snel uitvoert.” 

Ademruimte door btw-verlaging

De belangrijkste verwezenlijking is een btw-verlaging, om onze horecaondernemingen te steunen. Sander Loones legt uit: “Een algemene btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor restaurants, cafés en cateringdiensten zal hen de nodige ademruimte geven om deze crisis te overbruggen.” 

Coachende inspectiediensten

Daarnaast is het voor de N-VA belangrijk dat de inspectiediensten de horecaondernemers bijstaan bij de opstart van hun zaak en hen niet onnodig straffen. Katrien Houtmeyers verduidelijkt: “De horeca moet met veel maatregelen rekening houden bij een heropening om alles veilig te laten verlopen. Dat vraagt heel wat inspanningen van hen. Inspectiediensten zouden daarom niet onnodig mogen sanctioneren, maar eerder advies geven aan de horecazaken en dus coachend optreden.”

Aandacht voor evenementensector

Tot slot vraagt Anneleen Van Bossuyt ook aandacht voor de evenementensector. “Ook deze sector is zwaar getroffen en heeft nog niet direct zicht op beterschap. Het is belangrijk om met hen in dialoog te treden en samen maatregelen uit te werken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is