N-VA steunt Corona noodbudget van € 1 miljard

Door Sander Loones op 16 maart 2020, over deze onderwerpen: 1/ Economie - investeringen - sociaal beleid, 2/ Fiscaliteit - begroting

We beleven bijzondere tijden, met bijzondere noden. Er is een acute gezondheids-crisis, die gevolgd zal worden door een economische crisis. Eigenlijk is er maar één manier om dit deftig aan te pakken. En dat is door een volwaardige federale regering te vormen.

In andere landen zie je dat, in crisistijden, de grootste poltieke machten elkaar vinden, zij hun verschillen overstijgen, om samen een sterk crisisbeleid te voeren. Met een gefocust en beperkt programma. En met een beperkte bestuursploeg.

Dit weekend zag het ernaar uit dat er zo’n volwaardige en krachtige regering kon komen. Helaas is dit niet gelukt. We zullen het in dit land moeten blijven doen met een minderheidskabinet. En voorlopig ook nog altijd met een voorlopige begroting, met voorlopige twaalfden.

Corona-fonds van €1 miljard

N-VA steunt vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers het begrotingsvoorstel. Omdat we zo twee garanties kunnen geven. De garantie dat de machine blijft draaien. Pensioenen moeten worden betaald, lonen en uitkeringen moeten verzekerd worden, de openbare dienstverlening van de overheid moet blijven werken lokaal, Vlaams, en ook federaal.

Tegelijk beslissen we om samen nu al € 1 miljard vrij te maken om de pandemie te bestrijden. Daarmee kunnen we een tweede garantie leveren: dat we er zullen staan, gewapend in de corona-strijd. Met die extra middelen zullen we sterker kunnen waken over ieders gezondheid, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat eindelijk de medische mondmaskers beschikbaar worden. Tegelijk moeten we met die extra middelen onze economie beschermen en ondersteunen. En ervoor zorgen dat mensen een inkomen blijven hebben, zodat ze hun rekeningen kunnen blijven betalen op het einde van de maand.

Onverantwoorde uitgaven stoppen

Tegelijk roept N-VA het parlement op om, ook na het aanpakken van de acute crisisnoden, de komende te blijven werken in het parlement. In de Belgische begroting zitten nog altijd uitgaven die onverantwoord zijn, terwijl in een crisis elke euro telt.

Elke euro moet zo nuttig mogelijk worden besteed. Daarom wil N-VA de ontsporende opvangkosten voor asielzoekers indammen. Want vandaag, meer dan ooit, hebben we andere noden. We hebben ook niet de luxe om elk jaar zomaar €1,2 miljard éxtra aan Europa te storten.

Wie Corona wil aanpakken, zal dus ook alle uitgaven in de begroting moeten herbekijken. Uitgaven die niet nuttig zijn, moeten we stoppen.

Dank aan alle helpende handen.

De strijd tegen corona kan enkel samen gewonnen worden. Daarbij passen warme woorden van dank voor alle zorgverleners, iedereen die onze gezondheid en veiligheid mee garandeert. Ook alle mensen die zorgen dat de rekken gevuld blijven in de winkels, dat kindjes zoveel als mogelijk thuis worden opgevangen, dat de economie blijft draaien, die steun en troost bieden… verdienen onze oprechte dank.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is