N-VA wil Europese toetredingssteun aan Turkije droogleggen

Door Mark Demesmaeker, Sander Loones op 4 november 2016, over deze onderwerpen: Europees beleid, Turkije

De N-VA is ten zeerste verontrust over de situatie in Noord-Koerdistan (Turkije). Daar zijn opnieuw meerdere politieke leiders, verkozenen en leden van de grootste pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt. Reden voor hun arrestatie is volgens de Turkse autoriteiten “het steun leveren aan een  verzetsbeweging”. De HDP zelf betwist dat en benadrukt dat er geen juridische basis is voor die arrestaties, die volgens haar puur politiek geïnspireerd zijn. “Deze nieuwe gebeurtenissen tonen nogmaals aan dat harde Europese maatregelen nu echt op tafel moeten komen”, zegt N-VA-ondervoorzitter en Europees Parlementslid Sander Loones.

“Door het succes van de pro-Koerdische HDP verloor Erdogan in juni vorig jaar zijn absolute meerderheid. Nu neemt hij als een echte juntaleider wraak en rekent militair en politiek af met zijn tegenstander”, stelt Europees delegatievoorzitter Mark Demesmaeker onomwonden. Intussen volgt niet alleen onze partij de gebeurtenissen in Turkije met argusogen, ook de buitenlandcoördinator van de EU is “extreem bezorgd” en roept de EU-ambassadeurs samen in Ankara voor overleg.

Geen woorden, maar daden

"We moeten niet alleen stoere verklaringen afleggen, maar Turkije ook duidelijk maken dat het ons menens is. En dat we ze zo nodig zullen raken in hun portefeuille”, vindt Loones. Daarom stemde de N-VA recent nog vóór een amendement op de EU-begroting dat de Europese toetredingsmiddelen voor Turkije als kandidaat-lidstaat zou bevriezen. “Helaas kreeg dat amendement niet de nodige steun, ook niet vanuit de Open Vld, CD&V, sp.a en Groen”, betreurt Loones. “Ik roep die partijen dan ook op om hun standpunt te herzien, zodat we eendrachtig kunnen ingrijpen op de Europese financiering van Erdogan."

“Onze partij steunt het vreedzaam streven naar Koerdische ontvoogding”, besluit Demesmaeker. “Wij zullen ons op Europees niveau blijven inzetten voor een democratische en vreedzame oplossing voor de Koerdische kwestie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is