Premier De Croo steigerde vorige week omdat De Bleeker de budgettaire impact van de btw-verlaging in haar begrotingstabellen opnam. Ze werd verplicht die eruit te halen en nieuwe teksten in te dienen in het parlement. Opmerkelijk is dat Alexander De Croo in een reactie aan VRT vandaag alsnog bevestigt dat de belastinghervorming van de energiefactuur volgend jaar wel degelijk niet budgetneutraal zal zijn. “Een bocht van 180 graden tegenover zijn antwoord vorige donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer”, merkt De Roover op. “De premier lijkt vast te lopen in zijn eigen onwaarheden.”

Alle alarmsignalen op rood

Loones vult aan: "De Europese Commissie bevestigt verder onze analyse. De regering-De Croo gooit het geld door ramen en deuren. De uitgaven lopen te snel op en de noodzakelijke hervormingen om die uitgaven te financieren, blijven uit. Waardoor ook de staatsschuld verder explodeert. Alle alarmsignalen staan op rood.”

Prutsen aan de cijfers

Wat is nodig om de cijfers te keren? Iedereen die kan werken, zou moeten werken. Zeker in Brussel en Wallonië zijn er gewoon te weinig mensen aan de slag. Maar serieuze hervormingen om stappen vooruit te zetten, blijven uit. “Helemaal straf is dat premier De Croo zélf de hervormingsambitie van zijn regering verzwakt”, betreurt Loones. “Hij prutst aan de cijfers en doet alsof het tekort kleiner is. Daarmee geeft hij het signaal aan de PS dat er minder bijgestuurd moet worden. Wat kunnen we nog verwachten als de premier zelf zegt dat het minder ambitieus mag?”

Vivaldi-verhaal van stilstand

Peter De Roover voegt daar aan toe: “Het rapport van de Europese Commissie bevestigt onze kritiek: qua pensioenen en arbeidsmarkthervormingen slaagt deze regering er niet in om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Vivaldi blijft een verhaal van stilstand.”

Beluister ook het gesprek met Peter De Roover in De Ochtend over de federale begroting.

Start video