Na rapport van Europese Commissie: De Croo maakt bocht van 180° en moet De Bleeker gelijk geven

Door Peter De Roover, Sander Loones op 22 november 2022, over deze onderwerpen: Federale begroting
Geld euro

Vijf dagen nadat hij Eva De Bleeker koudweg ontsloeg, moet premier De Croo haar nu toch gelijk geven. Dat blijkt uit de reactie die hij gaf op het begrotingsrapport van de Europese Commissie. De Bleeker wees erop dat de fiscale hervorming van de energiefactuur volgend jaar geld zou kosten. Dat wordt vandaag alsnog door De Croo bevestigd. "We roepen de nieuwe staatssecretaris van Begroting Bertrand op om met eerlijke cijfers naar het parlement te komen”, reageren parlementsleden Peter De Roover en Sander Loones. “De extra uitgaven moeten terug in de tabellen, zoals Eva De Bleeker correct deed in haar eerste tabellen.”

Premier De Croo steigerde vorige week omdat De Bleeker de budgettaire impact van de btw-verlaging in haar begrotingstabellen opnam. Ze werd verplicht die eruit te halen en nieuwe teksten in te dienen in het parlement. Opmerkelijk is dat Alexander De Croo in een reactie aan VRT vandaag alsnog bevestigt dat de belastinghervorming van de energiefactuur volgend jaar wel degelijk niet budgetneutraal zal zijn. “Een bocht van 180 graden tegenover zijn antwoord vorige donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer”, merkt De Roover op. “De premier lijkt vast te lopen in zijn eigen onwaarheden.”

Alle alarmsignalen op rood

Loones vult aan: "De Europese Commissie bevestigt verder onze analyse. De regering-De Croo gooit het geld door ramen en deuren. De uitgaven lopen te snel op en de noodzakelijke hervormingen om die uitgaven te financieren, blijven uit. Waardoor ook de staatsschuld verder explodeert. Alle alarmsignalen staan op rood.”

Prutsen aan de cijfers

Wat is nodig om de cijfers te keren? Iedereen die kan werken, zou moeten werken. Zeker in Brussel en Wallonië zijn er gewoon te weinig mensen aan de slag. Maar serieuze hervormingen om stappen vooruit te zetten, blijven uit. “Helemaal straf is dat premier De Croo zélf de hervormingsambitie van zijn regering verzwakt”, betreurt Loones. “Hij prutst aan de cijfers en doet alsof het tekort kleiner is. Daarmee geeft hij het signaal aan de PS dat er minder bijgestuurd moet worden. Wat kunnen we nog verwachten als de premier zelf zegt dat het minder ambitieus mag?”

Vivaldi-verhaal van stilstand

Peter De Roover voegt daar aan toe: “Het rapport van de Europese Commissie bevestigt onze kritiek: qua pensioenen en arbeidsmarkthervormingen slaagt deze regering er niet in om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Vivaldi blijft een verhaal van stilstand.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is