Nationale Bank dreigt tot 9 miljard euro verlies te lijden

Door Sander Loones op 7 december 2022, over deze onderwerpen: Financiën
Begroting, geld en rekenmachine

Opnieuw slecht nieuws vanuit de Nationale Bank. Die kondigt aan het boekjaar 2022 af te sluiten met een verlies tussen de 600 en 800 miljoen euro. Ze stelt nu zelfs onomwonden dat de financiële risico’s waaraan ze is blootgesteld niet volledig kan indekken met haar financiële buffers. En dat ze volgens haar prognoses wellicht verliezen zal boeken tot en met 2027. De totale verliezen worden mogelijk zelfs becijferd op negen miljard euro.

"In financieel en economisch stormweer zou de Nationale Bank net zekerheid moeten kunnen bieden”, reageert Kamerlid Sander Loones. “Wanneer de politieke onmacht van de regering-De Croo niet getemperd kan worden door economische stabilisatoren, dreigt de storm nog meer toe nemen. En dat moet ons allemaal enorme zorgen baren.”

Dringend actie nodig

Sander roept om op dringend actie te nemen. “We moeten de buffers binnen de Nationale Bank versterken zodat zij haar financiële risico’s meer onder controle krijgt. De Bank zegt nu al dat ze haar dividenden voor 2022 niet volledig kan betalen. Daarnaast moeten we ook kijken naar 2023: de regering-De Croo wil volgend jaar nog 345.000 euro dividend uit de Bank wegsluizen, maar dat zou de risico’s voor de NBB nóg groter maken.” 

Spelen met onze welvaart

Loones dient dan ook een amendement in op de begroting. Om de kapitaalspositie van de NBB te verstevigen, zou het dividend voor 2023 daarmee op nul worden gezet. “Wie nu nog niet beseft dat dringende hervormingen nodig zijn, speelt met onze welvaart”, besluit Loones.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is