Deze legislatuur werd de begroting helemaal niet serieus genomen. Het was een grabbelton om de achterban van de PS mee te plezieren. De keuze om de begroting over te laten aan een staatssecretaris, met de hiërarchisch laagste positie, was al een teken aan de wand. Sander Loones: “Meer nog, toen staatssecretaris De Bleeker destijds eerlijk wilde communiceren over de rampzalige cijfers, werd ze daarvoor zelfs ontslagen door De Croo.”

Twijfelachtig beleid

“De Croo is de premier van een linkse regering, dat zie je aan de rode cijfers. En dat zie je aan zijn lege palmares: geen arbeidsmarkthervorming, geen pensioenhervorming, geen belastinghervorming. Er is niets ernstig gebeurd. Nu kondigt hij aan dat hij de volgende keer wel werk zal maken van de nodige hervormingen om de welvaart van de Vlamingen te waarborgen. Is er iemand die dat gelooft?”, vervolgt Loones.

Keiharde realiteit

De keiharde realiteit is dat Vivaldi België kapot heeft geregeerd. België heeft de slechtste begroting van zowat gans Europa. Ook in andere landen was er de corona-, energie- en inflatiecrisis, maar die deden het budgettair zowat allemaal beter.

  • Maar nu belooft De Croo dus een ‘groeiplan’. Terwijl de IMF becijferde dat België de volgende jaren de állerlaagste groei zal kennen van álle Westerse landen.
  • Nu belooft De Croo ‘400.000 jobs’. Terwijl de jobmotor aan het vertragen is. Met Vivaldi is de achterstand op de andere Europese landen alleen maar groter geworden.
  • Nu belooft De Croo een begrotingsplan van ’25 miljard’. Tot nu beweerde hij dat alles goed komt en we het Europese strafbankje kunnen vermijden ‘zolang de volgende regering maar hetzelfde begrotingsritme blijft aanhouden als Vivaldi’.

Sander Loones: “Met het nieuwe plan bevestigt De Croo dat alles wat hij als premier van deze regering zei fout is en veel meer moet gebeuren dan het lakse traject dat Vivaldi afslenterde.”

Open Vld is bedreiging voor welvaart

“Vivaldi heeft niet geregeerd, en na de verkiezingen zal dat ook niet gebeuren in Vivaldi bis. Net daarom moeten we kiezen voor minder België, meer Vlaanderen. Want dat betekent minder PS, meer hervormingen. Dat De Croo die realiteit ontkent, bewijst helaas dat hij zijn carrière en eigenbelang boven het algemeen belang stelt. Daarmee is Open Vld een bedreiging voor onze welvaart”, besluit Sander Loones.