Vandaag bericht La Libre Belgique dat de regeringslijst met grondwetsartikelen er eindelijk zou aankomen. Hij zou maar vijf artikelen bevatten. De informatie wordt bevestigd door minister Clarinval. Loones reageert teleurgesteld. “Dat die lijst artikel 195 van de grondwet zou bevatten, is een goede zaak. Met een juridische truc kan zo een grote staatshervorming mogelijk worden gemaakt. Toch had ik op meer visie en ambitie gehoopt. Wat op een half uurtje kon, daar heeft paars-groen meer dan vijf maanden voor nodig gehad.”

Beloofde vermindering parlementsleden en hervorming Senaat niet opgenomen

Het paars-groene regeerakkoord bevat een reeks staatkundige beloftes, maar de regering lijkt er niet in te slagen om die ook uit te voeren. “De lijst zou er volgens het regeerakkoord al maanden moeten liggen, maar we wachten nog steeds”, zegt Loones. “Ook stelt het regeerakkoord dat een discussie zal worden gevoerd over de Senaat en het aantal parlementsleden. Maar de relevante grondwetsartikels om dat mogelijk te maken, zouden niet opgenomen zijn in de lijst. Willen de Vivaldisten dan toch niet knippen in het aantal federale parlementsleden?”

Paars-groen niet in staat tot zelfbeheersing

De N-VA wil bovendien een stuk verder gaan. “Paars-groen kiest voor een grotere regering met meer kabinetsmedewerkers en bewijst niet tot zelfbeheersing in staat te zijn”, merkt Loones op. “Dus zullen we hen tot politieke soberheid moeten dwingen. Dat kan door artikels 99 en 104 Grondwet te wijzigen, te kiezen voor minder ministers en een maximumgrens te stellen op het aantal staatssecretarissen. Het zou ministers Verlinden en Clarinval sieren ook deze artikels alsnog op te nemen in hun lijst. De N-VA diende alvast een allesomvattende lijst in in de Kamercommissie Grondwet.”

Het probleem is België

Naast artikel 195 bevat de regeringslijst het voornemen om een tijdslimiet in te voeren op het vormen van een federale regering. Wanneer een nieuwe regering niet snel genoeg wordt gevormd, zou het parlement gevraagd worden te stemmen over zijn ontbinding en het organiseren van nieuwe verkiezingen. “Het probleem is niet de verkiezingsuitslag, het probleem is België. Het is gewoon onmogelijk om in dit land een ideologisch coherente regering samen te stellen die sterk genoeg kan hervormen. Mag ik dit voorstel overigens behoorlijk cynisch vinden? Paars-groen lijkt haar Burgerplatform belangrijker te vinden dan het parlement. Ze weigert een parlementair debat over de corona-nachtklok. Maar nu komt men wel met dit voorstel af? Weinig consequent”, besluit N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover.