“Peperdure burgerbevraging over staatshervorming leidt tot schijnwerkelijkheid”

Door Sander Loones op 18 januari 2022, over deze onderwerpen: Confederalisme, Democratie
Sander Loones

De online burgerbevraging over een verdere staatshervorming die de paars-groene regering wil organiseren, werd uitbesteed aan een communicatiebureau, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Dat brengt de totale kost op meer dan 2 miljoen euro belastinggeld voor een internetbevraging. “Die zal leiden tot een schijnwerkelijkheid, terwijl het parlement gewoon buitenspel wordt gezet”, aldus N-VA-Kamerlid Sander Loones.

“Eerst de verkiezingsuitslag negeren, een regering maken die geen meerderheid heeft in Vlaanderen en dan met een peperdure opiniepeiling een schijnwerkelijkheid proberen af te kopen. De Vivaldisten blijven verbazen”, zegt Sander Loones. “Tegelijk wordt het parlement, dé democratische vertegenwoordiging van de bevolking, keer op keer aan de kant geschoven. Waar stopt dit? De regering-De Croo had toch meer respect beloofd?”

Kostprijs explodeert

“Het zogenoemde ‘Dialoogplatform was aangekondigd voor september vorig jaar, werd dan uitgesteld naar december, dan werd het iets voor de lente en nu zitten we al in de zomer. Ondertussen explodeert de kostprijs”, aldus Sander Loones.  

Wat heeft Vivaldi te verbergen?

“Het parlement wordt niet betrokken bij de vragen en mag niet in dialoog gaan met de experten. Wat hebben de Vivaldisten te verbergen?”, vraagt Loones zich af. “Al onze evidente bemerkingen daarover worden al maanden droogweg afgeketst.”

Correctie parlementaire behandeling

Opmerkelijk is dat de regering-De Croo haar Dialoogplatform verkoopt als methode om ‘de democratie te moderniseren en verdiepen’. “Maar wie inspraak wil verhogen, legt het parlement beter niet het zwijgen op”, vat Sander Loones samen. De N-VA blijft alvast aandringen op een correcte parlementaire behandeling en agendeerde opnieuw een ganse reeks vragen op de bevoegde parlementscommissie.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is