Regering-De Croo blijft gul met centen voor haar kabinetten

Door Sander Loones op 7 juni 2022, over deze onderwerpen: Federale begroting
Sander Loones

In het kader van de federale begrotingscontrole vroeg N-VA-Kamerlid Sander Loones de nieuwe cijfers over de Belgische kabinetskredieten. “66,6 miljoen euro, dat is het totale budget dat de regering-De Croo in 2022 voorziet voor haar kabinetten en haar 838 voltijdse kabinetsmedewerkers. Dat is 10 miljoen euro meer dan de regering-Michel, die 650 kabinetsmedewerkers telde. Straffer nog, ondanks beloftes van besparen kunnen de kabinetten rekenen op 927.000 euro extra”, aldus Sander Loones.

“De regering-De Croo pretendeert een nieuwe politieke cultuur uit te stralen, maar geeft niet bepaald het goede voorbeeld”, stelt N-VA-Kamerlid Sander Loones vast. “Bij haar start pompte ze eerst haar kabinetsuitgaven stevig op met 10 miljoen euro, om dan nu die uitgaven aarzelend iets in te perken."

Besparingsdoelstelling verlaten

Bij de begrotingsopmaak in oktober kondigde premier De Croo aan dit jaar zo’n 1,8 miljoen euro te besparen op de eigen kabinetswerking. “Maar amper enkele maanden later blijkt die doelstelling alweer verlaten”, merkt Loones op. “De nieuwe cijfers tonen aan dat de regering in 2022 uiteindelijk slechts 1 miljoen euro zal besparen op de kabinetten. Met de begrotingscontrole krijgen de kabinetten er toch weer 927.000 euro bij boven op de indexaanpassing die ze ook krijgen. Waarom wordt de afspraak van oktober slechts enkele maanden later zowat gehalveerd?”

De 927.000 euro extra kabinetsuitgaven gaan in hoofdzaak naar de liberale kabinetten (332.000 euro). Van de totale budgetstijging van 927.000 euro gaat zo’n 11 procent naar het kabinet de premier zelf (105.000 euro).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is