Sander Loones: “Alleen de sprong naar confederalisme kan de Belgische begroting redden”

Door Sander Loones op 24 oktober 2019, over deze onderwerpen: Federale begroting, Confederalisme
Geld en grafieken

De N-VA-fractie heeft opnieuw geweigerd om de voorlopige twaalfden goed te keuren. “Gemaakte afspraken worden niet nageleefd en er is geen zicht op nieuwe hervormingen. Het wordt stilaan tijd om de ogen te openen: als we dit land nog budgettair op orde willen zetten, dan moeten we kiezen voor confederalisme”, zei Kamerlid Sander Loones.

Iedereen boter op het hoofd

“De overheid leeft boven haar stand. We betalen gigantisch veel belastingen, maar krijgen daar te weinig voor terug, en dan nog kloppen de rekeningen niet. Voor de socialisten is het de schuld van de regering-Michel, en voor de andere partijen is het de schuld van de socialisten. Maar de waarheid is: we hebben allemaal boter op het hoofd. Dit is de verantwoordelijkheid van alle partijen, van ons allemaal”, argumenteerde Kamerlid Loones.

Meer uitgaven dan voorzien

“In 2019 begroot de regering 3,8 miljard euro meer uitgaven dan voorzien, in de sociale zekerheid ontsporen de kosten met 9,4 procent of 1,7 miljard. De overheidsuitgaven mogen van Europa met 1,6 procent stijgen, in werkelijkheid zal het 4,7 procent zijn. Onder Leterme was de voorlopige twaalfden nog een besparingsoperatie, die luxe hebben we vandaag niet meer. Zonder hervormingen en besparingen zal het budget verder blijven ontsporen”, drukte Loones zijn collega’s op het hart.

Kiezen voor confederalisme

Daarom wil Loones verdere hervormingen: “We gaan de afgesproken maatregelen van de jobsdeal moeten uitvoeren, we gaan rigoureus moeten toezien dat dit parlement geen nieuwe initiatieven neemt die de begroting verder bezwaren en we gaan nieuwe sociaal-economische hervormingen moeten doen. Wie denkt dat het institutionele en het sociaal-economische twee verschillende werelden zijn, die woont op een andere planeet. Als we dit land nog budgettair op orde willen zetten, dan moeten we kiezen voor confederalisme.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is