Sander Loones: “De Bleeker en oppositie hadden gelijk”

Door Sander Loones op 27 januari 2023, over deze onderwerpen: Belastingen, Federale begroting, Energiebeleid
Sander Loones

Een maand geleden verkondigde premier De Croo (Open Vld) in de Kamer dat de accijnsverhoging voor energie ‘volledig budgetneutraal’ zou zijn. De tegenkantingen van de oppositie werden weggewuifd. Wat blijkt nu: het voorstel van de minister van Financiën Van Peteghem (cd&v) zal een gat in de begroting slaan van minstens 700 miljoen euro. “De oppositie had gelijk, de experts hadden gelijk en Eva De Bleeker had gelijk. De premier vertelde de waarheid niet. Het wordt nu wel echt tijd dat we klaarheid krijgen”, reageert Kamerlid Sander Loones.

De accijnsverhoging die de verlaging van de btw op elektriciteit moet compenseren, zou budgetneutraal zijn. Dat verkondigde premier De Croo keer op keer, zelfs in het parlement. Hij wuifde de argumenten van de oppositie weg. Zelfs de berekening van de FOD Financiën, die ook wees op een dreigend tekort van meer dan 700 miljoen euro, werd genegeerd. “Wat zien we nu: de minister van Financiën komt met een plan dat een gat in de begroting zal slaan van effectief meer dan 700 miljoen euro. Het bedrag waarvan De Croo zie dat we dat niet mochten geloven, daar komt de regering nu zelf mee af!”, aldus een verontwaardigde Loones.

Wat ligt er nu op tafel?

“Het wordt toch eens belangrijk dat we klaarheid krijgen: wat ligt er precies op tafel, wat zal de regering doen, zal zij haar beloftes nakomen? Er klopt van alles niet, men vergroot de onzekerheid in onzekere tijden.”

Grijp in via belastingen

Volgens Sander blijft het nuttig om specifieke maatregelen te nemen waarmee je doelgericht kan werken. “Maar deze regering geeft een cadeau door de btw te verlagen en pakt dat meteen terug door de accijnzen te verhogen. Wij willen iets anders: we stellen voor om rechtstreeks in te grijpen in de belastingen. Dat zullen de mensen veel beter voelen in hun portefeuille, en geeft hen meer vrijheid.”

Bekijk hier het interview van Sander in Villa Politica

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is