Nochtans lag er een zeer constructief voorstel op tafel om Objectief V, het studiecentrum over het confederalisme dat de N-VA begin dit jaar oprichtte, een ernstige doorstart te laten maken. “Wij erkennen dat het communautaire debat wat actiever gevoerd kan worden. Da’s meteen ook de reden waarom wij Objectief V hebben opgestart. Maar de uitdrukkelijke bedoeling is altijd geweest dat dit geen debat werd van enkele personen, maar van een ganse partij, een ganse beweging, gans Vlaanderen.” En dat is net het aanbod dat de N-VA ook nu weer op tafel heeft gelegd, aldus Loones: de samenwerking versterken, zodat het confederalisme niet alleen een verhaal werd van de partij maar van gans Vlaanderen, voor alle Vlamingen. “Maar ik heb moeten vaststellen dat zowel voor Hendrik Vuye als voor Veerle Wouters dat aanbod niet goed genoeg was.”

Katalysator voor Vlaams debat

Daarom is het nu aan Loones zelf en Matthias Diependaele, fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, om ervoor te zorgen dat Objectief V alsnog een breed verhaal wordt, waarin iedereen betrokken wordt en ook de Vlaamse beweging haar stem kan vinden. “Het is altijd jammer wanneer je ziet dat een aantal mensen het nodig vindt om het schip te verlaten, terwijl dat schip toch in een mooie richting vaart”, verklaart Loones. “Maar onze blik staat op vooruit.”

Wat de communautaire lijn van de partij betreft, kan de ondervoorzitter kort zijn: “Wij zullen ook in 2019 met een duidelijk communautair programma naar de verkiezingen gaan. En de kiezer zal daarover in alle openheid kunnen oordelen. Daarbij is het voor ons een strijdpunt om ervoor te zorgen dat er op dat moment geen grendels zijn, dat alles bespreekbaar is.”

Bekijk hier het volledige interview met Sander Loones.

Bart De Wever: “Dit gaat niet over de inhoud”

Voor de camera’s van de VRT gaf ook Bart De Wever meer tekst en uitleg bij het vertrek van beide Kamerleden. “Het bizarre is dat dit niet over inhoud gaat, want die inhoud hebben wij samen vastgelegd en in een congres met vierduizend mensen goedgekeurd. Mijnheer Vuye was daar van meet af aan bij. Het gaat hier dus niet over de inhoud”, herhaalt hij. “Het gaat over kunnen samenwerken met mensen. Geen enkele partij gaat immers zijn corebusiness aan één man geven.”

De aanval van beide Kamerleden was ook overduidelijk gericht op die corebusiness. “En dat is pijnlijk, omdat wij een heel delicate strategie volgen waarbij wij ook op lange termijn denken”, geeft De Wever toe. “Men zaait twijfel over ons DNA. Dat dit ons geen deugd doet, zal ik niet ontkennen.”

Bekijk op deredactie.be* het volledige interview met Bart De Wever.

Lees hier de open brief waarin Bart De Wever de strategie van de N-VA nader toelicht.
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.