De 39-jarige Sander Loones is sinds 2014 Europees parlementslid en nationaal ondervoorzitter van de N-VA. Daarvoor was hij als coördinator van de studiedienst nauw betrokken bij de federale regeringsonderhandelingen. Loones begon zijn loopbaan als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht, nadien werkte hij als juridisch adviseur voor de Dienst Vreemdelingenzaken en als consultant bij PwC. In 2011 werd hij door Bart De Wever aangezocht om de studiedienst van de N-VA uit te bouwen. Tijdens de lange periode van lopende zaken in 2011-2012 zorgde hij samen met Theo Francken voor de afschaffing van de Snelbelgwet en de verstrenging van de gezinshereniging.

Loones is geboren en getogen aan de Vlaamse kust. Woonde en werkte verschillende jaren in en rond Brussel en Dilbeek, maar verhuisde in 2015 terug naar zijn geboortegemeente Oostduinkerke met zijn vrouw Ilse en hun drie kinderen. “Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud. Hij beheerst het regeerakkoord tot in de puntjes. De federale ambtenarij kent hij bovendien van binnenuit en Sander heeft dankzij zijn werk in het Europees parlement ook veel oog voor de internationale dimensie en een breed netwerk. Ervaring en kennis die hij vlot zal kunnen toepassen in zijn nieuwe functie”, zegt Bart De Wever.

Sander Loones vervangt Steven Vandeput, die  zich nu zal voorbereiden op zijn taak als burgemeester van Hasselt. De Wever: “Onze strijdkrachten hebben de voorbije jaren enorme inspanningen geleverd, zowel in de strijd tegen IS als voor de veiligheid hier bij ons thuis. Steven Vandeput heeft ervoor gezorgd dat er weer geïnvesteerd wordt in een modern en slagkrachtig leger en dat we een betrouwbare partner zullen blijven voor onze internationale bondgenoten. Ook voor het nieuwe statuut voor de ambtenaren is al heel veel werk geleverd. Sander zal die dossiers snel in zijn vingers hebben, hij is de geknipte man om het werk van Steven verder te zetten.”