“Dat we één team zijn van 11 miljoen. Dat is de slogan van De Croo”, zegt Kamerlid Loones. “Behalve blijkbaar de hardwerkende ondernemers. Zij tellen niet echt mee, maar worden steeds meer geviseerd door paars-groen. Hard werken, uw nek uitsteken, risico nemen en jobs creëren, maar dan toch geen respect krijgen… Wat een gemiste kans! Hopelijk kunnen we die op 11 juli rechtzetten. Als 1 mei verdeelt, laat 11 juli dan verenigen!”

Betaalde feestdag zonder extra kosten

Een nieuwe wettelijke en betaalde feestdag op 11 juli vereist een aanpassing van federale wetgeving. De N-VA diende daarom in de Kamer een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken. Naast 11 juli zouden ook de Franstaligen en de Duitstaligen op dezelfde wijze hun gemeenschapsfeest kunnen inrichten. “Het wetsvoorstel geeft de mogelijkheid aan de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken. Dat wordt bovendien georganiseerd zónder budgettaire meerkost. Zo wordt gegarandeerd dat eenieder de feestdag van zijn gemeenschap kan vieren. Én worden de werkgevers niet op extra kosten gejaagd. Hoe dat kan? Zowat elk jaar valt een van de 10 wettelijke feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag. De paritaire comités kunnen die op een andere dag naar keuze compenseren. Met ons voorstel wordt geregeld dat de compensatie automatisch gebeurt op de feestdag van de betrokken gemeenschap.”

Wachten op minister Dermagne

Het zou snel kunnen gaan, want deze jarenlange Vlaamse eis is ook in het paarsgroene regeerakkoord opgenomen. Het akkoord voorziet dat de deelstaten de mogelijkheid krijgen om van hun feestdag een betaalde vrije dag te maken. “Een uitloper van de onderhandelingen tussen de N-VA en PS”, verklaart Loones. “Alleen blijkt Vivaldi geen haast te hebben, om het eigen regeerakkoord op dit punt snel uit te voeren. Minister van werk Dermagne had hierover al contact met zijn administratie, maar vindt een regeling ergens in de loop van de regeerperiode al voldoende. Wij zouden hierin sneller willen schakelen. Na deze corona-opsluiting kunnen we allemaal een verzetje gebruiken.”

Identiteit van de gemeenschappen versterken

Deze feestdagen bevestigen de identiteit van de gemeenschappen en versterken het samenhorigheidsgevoel van  hun inwoners. Ze bekrachtigen bovendien de institutionele indeling van de huidige federale staat. “Meer dan ooit kan dit voorstel mensen dus samenbrengen. En of we, naast de gemeenschappen, ook de feestdag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sterker erkend te zien?”, pikt Loones in. “Laat ons het debat inderdaad voeren, hoe kunnen we de eigen én verbindend-hoofdstedelijke rol van Brussel versterken? Ik ga ervan uit dat minister Dermagne hierover ook verdere duidelijkheid plant te brengen in uitvoering van het Vivaldi-regeerakkoord. Hoe sneller, hoe liever.”