Strijd tegen terreur prioriteit voor Defensie in 2019

Door Sander Loones op 16 november 2018, over deze onderwerpen: Leger, Verandering

“De strijd tegen terreur en radicalisering is en blijft de absolute prioriteit in 2019.” Minister van Defensie Sander Loones maakt de lijst bekend van de belangrijkste operaties van volgend jaar. Naast de strijd tegen terreur wil minister Loones ook binnen Europa, de NAVO en de Verenigde Naties als loyale partner optreden.

Terreur en radicalisering

In het Midden-Oosten blijft Defensie deelnemer aan de militaire campagne tegen Islamitische Staat. In Irak verschuift het zwaartepunt wel meer en meer naar de wederopbouw en de stabilisering van het land, waarbij de Belgische bijdrage zich richt op de professionalisering en opleiding van de Iraakse veiligheidsdiensten. Ook in Afghanistan, Tunesië, Mali en Niger zal Defensie een bijdrage leveren. In eigen land zullen militairen de politie bij haar bewakingsopdrachten blijven ondersteunen vanaf dreigingsniveau drie.

Standby voor VN, EU en NAVO

In Europa neemt Defensie deel aan de NAVO-plannen voor een verhoogde aanwezigheid in de Baltische landen als antwoord op de Russische houding in de Oekraïense crisis. Daarnaast houdt België militaire capaciteit klaar voor de Europese Unie, de Verenigde Naties en opnieuw de NAVO. Voor de EU gaat het om ongeveer 250 militairen die zich klaar houden om deel te nemen aan de European Union Battle Group onder Franse leiding.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is