Verantwoordelijkheid en solidariteit: De confederale weg naar een sterker evenwicht in onze arbeidsmarkt en sociale zekerheid

Door Sander Loones op 11 juni 2019, over deze onderwerpen: Confederalisme

Stemmen voor Vlaanderen. Ook dat toont de verkiezingsuitslag van 26 mei 2019. De onvrede over de Belgische middelmatigheid blijft toenemen. Ja, je kan dit land beter besturen door het op z’n Vlaams aan te pakken. Het federaal herstelbeleid van de laatste jaren had duidelijk een positieve impact op de economische cijfers in alle deelstaten. Maar die Vlaamse aanpak kan enkel een verbetering op korte termijn bieden. Een structurele oplossing voor de grote kloof in België is maar mogelijk als we de omslag maken naar het confederalisme.

Wat dat confederalisme precies inhoudt? Dat werd gedetailleerd uitgewerkt op het N-VA congres in 2014. Nagerekend en gevalideerd door experten. Toch blijven velen mist spuien over onze plannen. Sfeerschepping boven feiten. Zo strooide professor Frank Vandenbroucke (voormalige sp.a-minister) kwistig met de wel erg wetenschappelijke termen “fata morgana”, “onzin” en “dom”. Vooral onze voorstellen voor een confederale arbeidsmarkt moesten het ontgelden. Terwijl de N-VA plannen concreet én werkbaar zijn. Ook kunnen ze de basis vormen voor een wetenschappelijk debat en een politieke discussie.

Hoe we onze arbeidsmarkt en sociale zekerheid kunnen versterken door confederalisme, leest u in deze technische nota.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is