De burgerbevraging was aangekondigd in het regeerakkoord. Er werd een toegankelijke website beloofd, maar deze aanpak met open vragen lijkt toch vooral te mikken op de politiek al erg geïnteresseerde burgers. Er gingen filmpjes komen om alles begrijpelijk te maken, maar die zijn er niet. De opstart van een parlementair begeleidingsproces werd ook aangekondigd, maar opnieuw: daarvan is nog altijd niets te bespeuren.

Essentiële vragen vakkundig geweerd

In het parlement pleitte Sander Loones eerder om de institutionele vraagstukken concreet te maken, zodat iedereen zich makkelijk en duidelijk zou kunnen uitspreken. “Moet Vlaanderen al dan niet eigen kerncentrales kunnen bouwen? Een eigen, strenger migratiebeleid kunnen voeren? Onze pensioenen zelf kunnen versterken? Dat zijn bijvoorbeeld vragen die naar de essentie gaan, die tastbaar zijn voor het leven van elke dag”, aldus Sander Loones. “Maar deze essentiële vragen worden vakkundig geweerd door de regering. Ze heeft schrik dat de burgerbevraging zou uitmonden in een referendum over haar beleid. En dat durft de regering-De Croo blijkbaar niet aan. Veel geloof in de eigen paarsgroene keuzes straalt dit toch niet direct uit.” De website stelt zelfs letterlijk: “Thema's en keuzes die in het regeerakkoord werden gemaakt, maken geen deel uit van deze bevraging.”

Geen respect voor parlement

Loones reageert ook verbaasd op de persconferentie die de bevraging lanceerde. “De ganse oefening wordt begeleid door een wetenschappelijk comité. Ik vraag al maanden om hen uit te nodigen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor een gedachtenwisseling. Al maanden wordt dit afgeblokt door ministers Verlinden en Clarinval. Maar op de persconferentie zijn die experten blijkbaar wel welkom, in het parlement dus niet. Een regering die beweert respect te willen uiten voor de mening van de bevolking, zou misschien ook wat respect kunnen tonen voor het verkozen parlement? Waarom durft de regering het debat niet aan te gaan?”