Waar blijft de paars-groene begroting?

Door Sander Loones op 13 oktober 2020, over deze onderwerpen: 2/ Fiscaliteit - begroting, Federale begroting

Hoe zal de Vivaldi-regering haar paars-groene plannen financieren? Kamerlid Sander Loones stelde vorige week al de vraag aan eerste minister De Croo. Op een uitgewerkte begroting blijft het wachten. “Vorige week werden die ons uitdrukkelijk beloofd, vandaag blijkt dat de regering de eigen belofte niet kan waarmaken.”

Normaal moet de regering ten laatste overmorgen, 15 oktober, een gedetailleerde begroting bezorgen aan de Europese Commissie. Of die deadline gehaald zou worden? Die vraag stelde N-VA-Kamerlid Sander Loones vorige week donderdag aan premier De Croo. “Minister van Financiën Van Peteghem engageerde zich expliciet om de gestelde deadline van 15 oktober zeker te respecteren. En ook de premier antwoordde dat het kabinet van staatssecretaris voor Begroting De Bleeker voluit aan de slag was. Nu blijkt dat de regering onder de eigen lat door moet... De begroting zou pas eind deze maand klaar zijn.”

Regering rekent zich rijk

Een erg summiere cijfertabel op één A4-velletje, dat is het enige wat de regering-De Croo tot dusver bezorgde aan het parlement. Terwijl de begroting het kloppend hart is van elke regering, weet Loones. “De Vivaldi-begroting rammelt. Heel wat experten stellen zich ernstige vragen bij het budgettaire sérieux van deze regering. Uitgaven worden te laag ingeschat, inkomsten te hoog. Deze regering rekent zich gewoon rijk. De N-VA dringt daarom al anderhalve week aan op transparantie en degelijk cijfermateriaal. Vorige week werden die ons uitdrukkelijk beloofd, vandaag blijkt dat de regering de eigen belofte niet kan waarmaken.”

Vivaldesque tendens

Kamerlid Loones ziet een ‘vilvadesque tendens’. “Hoge verwachtingen worden gecreëerd om toch maar positief te kunnen communiceren. Maar zodra naar de details gevraagd wordt, blijkt deze regering heel wat minder aaneen te hangen.” Loones verwijst naar de beloofde 1.500 euro netto pensioen, die plotsklaps bruto en nog wat later conditioneel gemaakt werd aan de al dan niet budgettair beschikbare ruimte. “De politieke vernieuwing werd fors in de markt gezet om uiteindelijk te landen bij 70 éxtra kabinetsmedewerkers en een vettere regering. De opbrengsten van de strijd tegen fiscale fraude zouden volledig met structurele maatregelen worden behaald, sneerde De Croo richting N-VA-parlementslid Francken, waarna de premier door zijn eigen financiënminister werd teruggefloten.”

Regering maakt eigen ambities niet waar

Het resultaat? Morgen zullen in de Kamercommissie Begroting opnieuw voorlopige begrotingstwaalfden worden gestemd. Terwijl er nog geen zicht is op meer gedetailleerde begrotingscijfers. “Paars-groen barst van het positivisme, maar blijkt nu al keer op keer de eigen ambities niet te kunnen waarmaken. De regering-De Croo heeft haar boekhouding en haar politieke agenda niet op orde. Een regering die onmogelijke verwachtingen creëert, voedt enkel de teleurstelling en zal het vertrouwen in de politiek niet kunnen versterken. Het zou de premier sieren de belastingbetaler en het parlement met het nodige respect te behandelen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is