Zit België in Kamp Zuid of in Kamp Noord?

Door Sander Loones op 3 april 2020, over deze onderwerpen: 1/ Economie - investeringen - sociaal beleid, 3/ Financiële instellingen, 4/ Monetair beleid

Moeten er coronabonds komen of niet?

N-VA en de Vlaamse regering willen dat we binnen Europa sterker aansluiten bij de Noord-Europese landen. Strakker migratiebeleid, economisch sterker, budgettair gezonder. Die ambitie staat zelfs letterlijk op de eerste bladzijde van het Vlaams regeerakkoord

Ik pleit ook zelf al jarenlang voor een sterkere band met Noord-Europa. Al reeds in 2016, 2017 en 2020. Premier Wilmès ziet het anders. Zij zet de traditie van Michel verder en richt haar blik naar het Zuiden. Wilmès ondertekende recent een brief samen met Griekenland, Italië, Frankrijk ... Zonder die brief eerst door te spreken met de deelstaten.

In die brief pleitte premier Wilmès voor de invoering van Euro/Coronabonds. Waarom dat niet verstandig is, lichtte ik gisteren (02/04/2020) toe in het Parlement:

Wat bleek bijzonder interessant in het parlementaire debat vandaag? Premier Wilmès stelt dat ze met haar brief nooit voor Coronabonds heeft willen pleiten:

Nochtans heeft zowat iedereen in de wereld haar Zuid-Europese brief toch wel degelijk als een pleidooi pro-Eurobonds/Coronabonds gelezen (zie onderaan foto-album). De premier blijkt dus toch niet open te staan voor een snel-snelle invoering van Coronabonds. Of toch nu nog niet... Ik ben vooral benieuwd wat de Vivaldi-vrienden Open VLD, Ecolo/Groen, Parti Socialiste en de Sp.a vinden van deze nieuwe inzichten van premier Wilmès ...

Op 29 maart scheef Open VLD'er Guy Verhofstadt in de Financial Times dat hij nú een nieuwe EU-brede Recovery Bond/Euro Safe Asset ingevoerd wil zien als gemeenschappelijk Europees schuldinstrument om de Coronacris te bestrijden. Ook Ecolo pleitte, bij monde van Europees parlementslid Philippe Lamberts in een persbericht op 26 maart om nú ook Eurobonds in te voeren, gekoppeld aan maatregelen te nemen die het virus en de gevolgen ervan medisch en economisch bestrijden. Bij Sp.a deelde Europees parlementslid Kathleen Van Brempt op 25 maart het pleidooi om nu onmiddellijk Corona-bonds te creëren.

Beseffen Open VLD, Sp.a, Parti Socialiste, Ecolo/Groen dat zij het vertrouwen hebben gegeven aan deze regering Wilmès. En dat de premier op Europees niveau dus (gelukkig maar!) niet zal pleiten voor de Corona-bonds die deze links(liberale) partijen nu direct wel willen?

En wat ná de crisis? Wanneer we in rustiger water zijn, zou de EU best eindelijk het fundamentele debat voeren over de euro en hoe we die structureel kunnen versterken.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is